expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Hai la noi pe Facebook!

marți, 18 noiembrie 2014

Capcane psihologice

Desi de cele mai multe ori avem incredere in propriul rationament, exista anumite biasari cognitive usor sesizabile care ne saboteaza defapt aceasta judecata impecabila. Un articol publicat de curand pe site-ul Psychologytoday.ro (Ronald E. Riggio) ne subliniaza cele mai des intalnite capcane psihologice / biasari cognitive prezente la majoritatea oamenilor. 

Biasarea retrospectiva:
Una dintre cele mai intalnite biasari este impresia cum ca stiam deja ce se va intampla. Sigur ati auzit deseori “Am stiut” sau “Ti-am zis eu”. Avem doar impresia ca stiam dinainte ce se va intampla insa in realitate nu exista nici o dovada obiectiva care sa sustina faptul ca am fi putut sti acest lucru. E posibil sa ne fi dorit un astfel de rezultat, sa fi sperat ca acela sa fie, insa nu aveam cum stii dinainte. In plus, ne concentram doar pe aceasta intamplare, ignorand toate precedentele in care am avut asemenea premonitii si ele nu s-au indeplinit. O astfel de biasare ii face pe unii oameni sa aiba convingerea ca au anumite perceptii extrasenzoriale.

Disponibilitatea euristica:
Aceasta capcana psihologica este cea care ne face sa credem ca un eveniment particular poate avea loc, si mai mult decat atat sa supra-apreciem incidenta acestuia. Daca vedem producerea unor astfel de evenimente la stiri, cum ar fi prabusirea unui avion sau contactarea bolii Ebola, avem impresia ca probabilitatea ca noi sa fim implicati in astfel de lucruri neplacute este foarte mare. Asta desi statistic probabilitatea unui accident cu victime de exemplu, este de 9.4 ori mai mare in cazul unui drum cu masina decat a unui zbor cu avionul (mediafax.ro).

Efectul Actor-Observator:
Aceasta este poate cea mai comuna biasare sociala. Ea consta in faptul ca atunci cand suntem actori intr-un eveniment, avem tendinta sa asociem cauzele evenimentului unor factori situationali, pe cand atunci cand suntem observatori, asociem aceleasi cauze unor caracteristici ale actorului. De exemplu daca suntem actori intr-un accident cu masina, vom crede ca ceea ce a dus la producerea accidentului au fost factori de genul: soarele care ne-a orbit, franele care nu au prins bine; in schimb daca suntem martori la acel accident vom spune ca cel de la volan a condus iresponsabil, cu o viteza prea mare, sau fara grija deci factori care tin de actor, nu de situatie.

Corelatia iluzorie:
Superstitiile sunt reprezentative pentru aceasta biasare: adica asociem doua evenimente care au loc in acelasi timp, sau sunt succesive in timp, dar care obicetiv nu au nici o legatura intre ele. Exemple: dureri de articulatii dimineata si apoi ploaie in timpul zilei, spunem ca atunci cand ne dor articulatiile e semn ca va ploua. Sau daca dorim un anumit rezultat la zaruri si suflam peste ele, iar rezultatul este cel dorit, vom crede ca asta a determinat rezultatul bun.

Efectul Barnum despre care am mai scris AICI

Eroarea Gambler:
Eroarea aceasta se refera la faptul ca avem tendinta sa credem ca un eveniment va avea o anumita incidenta in functie de incidenta pe care a avut-o deja. Adica daca acel eveniment s-a intamplat mai des sau mai rar decat norma, pe viitor se va intampla la fel de rar / des sau chiar pe dos. De exemplu la jocul de ruleta, daca iese consecutiv rosu de mai multe ori, putem paria pe negru pe principiu ca sansele sa iasa din nou rosu sunt mici. Gresim deci foarte usor daca nu consideram fiecare eveniment independent de altele.

Pentru a evita astfel de biasari trebuie in primul rand sa le cunoastem. Apoi sa facem o analiza obiectiva, cautand dovezi clare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu