expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Hai la noi pe Facebook!

luni, 3 martie 2014

Efectul Barnum

    Motivul pentru care avem impresia cã ni se potriveşte zilnic horoscopul auzit la radio sau citit în ziar, sau faptul cã fiecare test de personalitate gãsit întâmplãtor pe facebook ori în revistele glossy este o descriere cu care ne identificãm, este foarte clar descris de fenomenul Barnum sau efectul Forer. 

    Acest fenomen face referire la faptul cã o descriere vagã, generalã, ar putea fi interpretatã ca fiind foarte personalã, ca fãcând referire la propria persoanã, fãrã nici o urmã de îndoialã cu privire la faptul cã aceeaşi descriere s-ar putea potrivişi altor persoane.

    Primul care a descris acest fenomen încã din 1949 a fost psihologul Bertram R. Forer, care pentru a-şi demonstra aceastã ipotezã a aplicat un test de personalitate elevilor sãi, şi le-a oferit fiecãruia câte o interpretare a rezultatelor acelui test, iar aceştia au fost rugaţi sã ofere un calificativ de la 0 (foarte slab) la 5 (excelent), în funcţie de gradul în care acea descriere li se potriveşte. Media calificativelor acestui grup a fost 4.3, deci fiecare dintre ei credea cã i se potriveste în mare mãsurã descrierea. Ceea ce nu au ştiut ei însã, a fost faptul cã toţi au primit aceeaşi descriere, care mai mult decât atât era un rezumat luat la întâmplare dintr-o carte de astrologie a vremii. Textul tradus şi adaptat sunã cam aşa:
    Ai o mare nevoie ca ceilalţi să te placă şi să te admire. Ai tendinţa de a fi critic cu tine. Dispui de o mare capacitate, neutilizată, pe care nu ai transformat-o în avantajul tău. Deşi ai unele puncte slabe de personalitate, în general, eşti în măsură să le compensezi. Disciplinat şi cu auto-control în exterior, ai tendinţa de a te îngrijora şi de a fi nesigur în interior. Din când în când ai îndoieli serioase cu privire la faptul că ai luat decizia corectă sau că ai făcut un lucru bun. Îţi plac schimbările, într-un anumit grad, şi varietatea, astfel încât devii nemulţumit atunci când eşti îngrădit de restricţii şi limitări. Te consideri o persoană independentă şi nu accepţi ca cineva să te oblige să crezi ceva în absenţa unei dovezi. Nu dezvălui cu uşurinţă lucruri semnificative despre tine şi ţi se pare că nici nu e potrivit un astfel de comportament, mai ales dacă oamenii nu se cunosc.Uneori eşti extrovertit, amabil, sociabil, iar alteori eşti introvertit, precaut, rezervat. Unele dintre aspiraţiile tale tind să fie destul de nerealiste. Securitatea este unul dintre obiectivele tale majore în viaţă

    Numele acestui fenomen vine şi de la Phineas Taylor Barnum, circar, care a descris acelaşi fenomen, şi cãruia i se atribuie şi expresia : “Ȋn orice spectacol fiecare trebuie sã creadã cã existã acolo ceva, cât de mic, special pentru el”.

    S-au realizat mai multe studii pentru susţinerea acestei teorii, printre care cea condusã de Dickson şi Kelly (1985), care au concluzionat cã aceste descrieri generale pe care noi le gãsim a fi specifice propriei persoane au acest efect pentru cã avem tendinţa sã credem în ceva care ne valorizeazã şi ne flateazã mai mult decât în trãsãturi care ne dezavantajeazã. De asemenea, ei subliniazã faptul cã efectul Barnum este mai accentuat la persoanele care au nevoie crescutã de aprobare.

    Un alt experiment a fost realizat de Michel Gauquelin, în anul 1979, desfăşurat pe 150 de oameni, cărora li s-a cerut ca, după ce vor citi propriul horoscop, să spună cât de precis a fost descris caracterul lor. 94 % au afirmat că horoscopul este exact. Dar şi în acest experiment horoscopul era fals, fiind horoscopul unui criminal în serie numit Marcel Petiot...

    Sã nu uitãm deci ce anume face diferenţa între ştiinţã şi pseudoştiinţã, iar testele psihologice aplicate în cabinetul psihologului sunt construite dupã ani de cercetare, testare-retestare longitudinalã, cu ajutorul calculelor statistice se mãsoarã validitatea şi fidelitatea lor, şi sunt exacte în mãsura în care pot face diferenţa între doi oameni cu trãsãturi de personalitate relativ comune.

    Efectul Barnum se manifestă în multe domenii : citirea gândurilor, cititul în cărţile de tarot, ghicitul în palmă, astrologie, numerologie sau grafologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu